BIOGRAFI

"Når alt ser som mørkest ut er det helt nødvendig å lete etter ny energi og kraft. Musikken kan fylle hjertet og gi oss denne kraften", har mormor uttalt, som nå synger i sitt 93. år. Etter de siste årene med sviktende helse, men med heseblesende konsertprogram, er hun mer aktiv enn noen sinne. Etter å ha satt ny rekord som eldste finalist noen sinne i "Norske Talenter" 2011 på TV2 med familiegruppen Tre Generasjoner, mottatt 90-årshyllest og sunget med Hanne Krogh, Alexander Rybak, Lindesnes Trekkspillklubb, Jørn Hoel, Stephen Ackles og mange flere har hun fortsatt sin konsertvirksomhet sammen med oss yngre generasjoner i Grieghallen, Stavanger Konserthus, Kristiansand Domkirke, Ivelandshallen, E-teateret og Agder Teater, samt i en rekke kirkekonserter og opptredner på eldresentre og instutisjoner. Mathilde har sunget med Tre Generasjoner på "Norge Rundt", spilt musikalen om sitt liv "Mathilde fra Ramsøya" for fulle hus og på toppen av det hele mottatt stående ovasjoner på Hovedscenen i Operaen i Bjørvika. Hennes sangstemme, humor og personlighet gjør hver konsert til en spesiell og anderledes opplevelse, både for oss som opptrer sammen med henne, og tilsynelatende også for publikum. Dette femte albummet med Tre Generasjoner er en fortsettelse av vår hyllest til den musikkarven min mormor Mathilde Marker (f. Thomassen) har brakt med seg.

Mathilde Marker ble født på Ramsøya utenfor Lillesand i 1918. Hennes mor Kamilla hadde en særdeles vakker stemme, men hun døde da Mathilde bare var fire år gammel. Likevel var det mye sang og musikk i hjemmet, med hennes sju søsken og pappaen Thomas, som arbeidet som los.

Mathilde brakk ryggen i en båtulykke som ungdom, og ble liggende i gips i nesten to år sammenhengende. Hun beholdt allikevel drømmen om en musikkariere, og noen år etter dro Mathilde til Konservatoriet i Oslo for å studere sang. Hun var uten penger, men tok forskjellige jobber og brukte det hun tjente for å ta timer i sang og piano. Hun opptrådte i mange sammenhenger i løpet av sine 40 år i Oslo, også på radio og TV. I 1963 gav hun ut albumet "Herren deg elsker". Alle sangene derfra er med på albumet "3 generasjoner". Et opphold i USA har også satt sine musikalske spor, der hun for første gang oppdaget den opprinnelige gospelmusikken. Flere av de amerikanske julesangene hun bragte med seg hjem til familien i Norge er med på albumet "Jul i Tre Generasjoner".

Mathilde har bragt sangen videre i sitt eget hjem, og datteren Turid Stanghelle og barnebarnet Thomas Stanghelle har begge tatt utdannelse i klassisk sang, og således har musikken gått i arv. Som komponist har jeg også hatt stor glede av å samarbeide med mormor.

Til tross for vanskelige tider har musikken alltid holdt Marthilde og familien oppe, og som hun selv sier: "Musikken kan fylle hjertet og gi oss den nødvendige kraften".

– Thomas Stanghelle